fbpx
Experts in business

Ondernemen

Alles over ondernemen

Claim een unieke marktpositie

Heel wat concurrenten? Mooi zo, een reden te meer om een unieke marktpositie te claimen met je bedrijf. Enkel op die manier val je op en geef je toekomstige klanten redenen om voor jou te kiezen. Maar hoe maak je dit in de praktijk waar? Wij geven je alvast enkele tips om je unieke marktpositie te claimen.

Vermijd de rode oceaan

Waar tal van concurrenten vechten om dezelfde klanten, beland je zonder onderscheidend vermogen als snel in een ‘rode oceaan’. Deze oceaan zit vol haaien die allemaal vechten voor dezelfde prooi. Vaak is het de goedkoopste of degene met de meeste financiële middelen, die aan het langste eind trekt, maar ideaal is het niet. De kunst is om in jouw sector uit deze rode oceaan te springen en in de ‘blauwe oceaan’ te belanden. Een marktgebied waar geen of amper concurrenten zijn en waar jij het verschil kunt maken. Zo blijf je uit de concurrentieslag, kun je een mooie marge maken en je profileren als een specialist in een bepaald segment. Waarom zou je de sprong niet wagen?

Hoe maak je de stap naar een unieke marktpositie

Begin met het in kaart brengen van nutteloze kosten. Welke kosten maak je die geen meerwaarde betekenen voor je klanten? Schrap die kosten en investeer ze in meerwaarde/beleving voor je klanten. Verhoog bijvoorbeeld de kwaliteit van je producten, doe er wat extra’s bij of zorg voor een service die ze nergens anders krijgen. Denk maar aan het verschil tussen klassiek circus en Cirque du Soleil. In principe beide een circus, maar wel een totaal andere ervaring. Zo werden de dure dieren geschrapt en vervangen door speciale acts die wel voor een meerwaarde en unieke positionering zorgen. Voor Cirque du Soleil tel jij toch ook veel meer neer, nee?

 

Denk na welke meerwaarde je kunt bieden ten opzichte van de collega’s, welke nieuwigheden nog geïntroduceerd worden en kijk ook eens over de grenzen van je markt heen. Vaak haal je heel goede ideeën uit andere bedrijfstakken. Houd de voorlopers op het vlak van innovatie en klantenservice in de gaten in andere branches en probeer de goede elementen over te nemen.

Meer weten over het scheppen van een unieke marktpositie?

Ben ook jij op zoek naar een unieke marktpositie en kun je wat ondersteuning gebruiken? Dan kun je bij ons terecht. Wij luisteren naar je noden en brengen oplossingen op maat aan. Contacteer ons en we plannen met plezier een 1-op-1 gesprek in. Je kunt ook een gratis avondseminar bijwonen, zodat je onmiddellijk onze meerwaarde ontdekt. Wij staan alvast klaar om mee met jou de sprong naar de blauwe oceaan te maken.

GRATIS WEBINAR: BUSINESS BREAKTHROUGH

Je leert proactief inzetten op de huidige situatie. Dit is hét marketing, sales- en doorbraakevent voor dynamische ondernemers.

Een mailtje ontvangen wanneer we meer Tips & Tricks online zetten?

Mis geen waardevolle content en schrijf je snel in.

X